- 25 Haziran 2021
- Yayınlayan: Ömer Duman
- Kategori: Genel
Merhabalar,
Bu yazımızda DISKSPD tool’u ile I/O, latency ve disk üzerinde okuma(Read) yazma(Write) değerlerini öğrenip konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yaptığımız işlemleri adım adım göstererek anlaşılır olması adına bu şekilde ilerleyeceğiz.
1-PowerShell’i yönetici olarak çalıştırın.
Not: 2. komutu uzak bağlantı yapacağınız makinada çalıştırınız. Testi kendi makinanızdan yapacak iseniz 2. ve 3. komutu çalıştırmanıza gerek yok.
2-winrm quickconfig -force komutunu çalıştırın. Bu komut uzak makinaya powershell üzerinden erişim için gerekli olan servisi başlatıp config yapacaktır. -force parametresi firewall üzerindeki ayarlamaları size sormadan otomatik olarak yapmasını sağlar.
3-Enter-PSSession -ComputerName <Host-Name> komutunu çalıştırın. Bu komut uzak makinaya powershell üzerinden oturum açma işlemini sağlar.<Host-Name> bu kısma uzak makina adını yazın.
4- $client = new-object System.Net.WebClient komutunu çalıştırın. Bu komut tool’u indirmek için gerekli değişkeni oluşturmaktadır.
5-new-item C:\DISKSPD -itemtype directory komutunu çalıştırın. Bu komut C diski üzerinde DISKSPD adında bir klasör oluşturacaktır.
6-$client.DownloadFile(“https://github.com/microsoft/diskspd/releases/download/v2.0.21a/DiskSpd.zip”,
“C:\DISKSPD\DiskSpd-2.0.21a.zip”) komutunu çalıştırın. Bu komut github üzerinden gerekli olan zip dosyasını indirecektir. zip dosyası oluşturduğumuz klasöre indirilecek.
7-Expand-Archive -LiteralPath C:\DISKSPD\DiskSpd-2.0.21a.zip -DestinationPath C:\DISKSPD komutunu çalıştırın. Bu komut belirttiğimiz klasöre dosyaları çıkaracaktır.
8-C:\DISKSPD\AMD64\diskspd -t2 -o32 -b4k -r4k -w0 -d120 -Sh -D -L -c5G C:\DISKSPD\IO.dat > C:\DISKSPD\ReadTest.txt komutunu çalıştırın.
Yazının en önemli komutu burası her bir parametrenin açıklamasını yapamayacağım, önemli olan parametreler;
-b4k: 4KiB’lik blok boyutları,
-w0: %0 write ile sadece read testi(-w100: %100 write ile sadece write testi),
-d120: test süresi(saniye cinsiden) tavsiye edilen 120 saniyedir,
-c5G: 5GB boyutunda test dosyası oluşturur (kod 2. defa çalıştıracak ise bu parametre silinmelidir),
Son kısım ise performans raporunu ReadTest.txt dosyasına çıkaracaktır.
Test sonucunda çıkan txt dosyasını incelediğimizde test süresi, read test, cache vb. bilgiler ilk olarak karşımıza çıkmaktadır.
Biraz daha aşağıda IO, latency, read speed gibi önemli bilgiler yer almakta.
Kaynak: https://docs.microsoft.com/tr-tr/azure-stack/hci/manage/diskspd-overview
Tebrik ederim güzel bir yazı idi işime cok yaradı.